Opinionen vänder!

I morse hörde jag på nyheterna att opinionen har vänt den senaste veckan när det gäller frågan om att öka intaget av flyktingar i Sverige. Idag är siffran 25% som är positiva till att öka flyktingmottagadet, tidigare låg den på 17%. Min egentänkta analys till orsaken är det här:

  • Den senaste veckan har vi hört och sett Hans Rosling mer eller mindre varje dag i media. Han är så oerhört tydlig när han säger: ”Jag tycker ingenting, jag presenterar hur det ser ut. Fakta”. Det går inte då att efteråt komma och säga att ”men jag tycker det här”. Rosling säger att det spelar ingen roll vad vi tycker – han talar om hur det ser ut, det går inte att diskutera.
  • Nyheterna har nästan endast rapporterat om hur välkomnande människor är, vi har också fått se flyktingar hur de faktiskt ser ut. Att de kan prata engelska, att de har smarta telefoner, att de är smarta – kort och gått är de precis som oss andra människor. Och vi fick se bilden på den lille pojken som drunknade…
  • Rasisterna har inte hörts ett endaste dugg! DET tror jag är bland det viktigaste. Att nyhetsförmedlingen plötsligt har struntat i SD:s agenda och rapporterar om andra saker än att SD inte vill att flyktingarna ska komma hit.

Hans Rosling och Johan Rockström, båda professiorer i varsitt ämne, säger idag till DN att folkligt engagemang kan driva igenom politiska förändringar. Det är det som sker nu!

Nu håller strömmarna med flyktingar på att nå Sverige. Jag hoppas att den opinon som nu håller på att vända så att våra röster i majoriteten av befolkningen – vi som vill välkomna människor till vårt land – är de som fortsätter att få höras. Det räcker med hat, med konspirationsteorier, med att strunta i hur verkligheten ser ut, med att vara oförmögna med att ta in kunskap. #RefugeesWelcome!

Läs även mina andra inlägg på temat:

(Det här är mitt inlägg 4/101 i bloggutmaningen #blogg101

1 tanke på “Opinionen vänder!

  1. Pingback: Några reflektioner om den senaste tidens händelser | Erikas tankar om saker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s