Vi måste hjälpa våra bin!

Bina är våra gratis trädgårdsmästare! De ser till att växterna pollineras så att de ger frukt. Nu är bina hotade av ”bostadsbrist” och av sjukdomar, därför måste vi hjälpa dem en smula. Läs på Naturskyddsföreningens hemsida om hur du bygger bihotell och bivattnare!

I går var biologen Per Bengtsson i Gomorron Sverige och pratade om det här. Av honom lärde jag mig mycket. Som att det finns flera hundra olika solitära bin, alltså sådana som inte gör honung, och dit hör humlor. Jag trodde att humlor var egna djur, men tydligen är de bin. Och det är de solitära vi kan hjälpa genom att bygga bihotell, om vi inte kan eller vill ha en bikupa på gården. Se gärna klippet här, Per Bengtsson pratar väldigt bra om de här sakerna! Han säger också att de här inte sticks, de har tydligen inget större intresse av det – en nyhet för mig som är rädd för de här flygfäna! Bin som bor i kupor har kuporna att försvara, de är mer stickbenägna.

Jag tog några skärmdumpar från klippet:

Bihotell, BambuHär är ett bihotell av bambu. Man tar några bambustavar och binder ihop dem, öppnar upp hålen med en spik och hänger sedan mot en södervägg.

Bihotell, stockEn annan variant av ett bihotell. En trästock som man borrar hål med varierande storlekar (3-11 mm) för olika sorters bin. De är sällskapliga och vill gärna bo tillsammans.

BivattnareDe behöver även dricka! Här har de tagit spelkulor i en pajform och hällt i vatten. Bina kan stå på kulorna och dricka utan att drunkna. Det blir även en snygg trädgårdsdekoration! Kulörta färger är bra eftersom de syns bättre än stenar, till exempel.

Odla till bina

Vi behöver inte bara ge dem någonstans att bo. De behöver även blommor och vi behöver att de behöver blommor. Det blir ju ingen frukt att äta för oss annars! De ser gula och lila/blå färger bäst, de gillar örtkryddor och bärbuskar. Vill man ha träd är videträd bra för bina. Röda blommor lockar till sig fjärilar som också är bra, de är ju dessutom fina!

Det är dags att planera sin trädgård och balkong nu. Var lite extra snäll mot bina och humlorna. Vi behöver dem och de behöver oss.

(Det här är mitt inlägg #96 på den 95:e dagen i bloggutmaningen #blogg100)

 

1 tanke på “Vi måste hjälpa våra bin!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s