Hämtar mat i skogens skafferi

Vi har åkt ut en sväng till vårt sommarhus och den här gången ska vi inte bära något och inte gräva något. Ute regnar det lite, så vi softar lite. Eldar i spisen. Skruvar upp en och annan hylla.

Under förmiddagen tog jag på mig handskar, med mig en kasse och en sax och plockade in nässlor.

Nässlor i skogen

Här ute är de fortfarande spröda och fina. Snabbt plockade jag ihop en kasse. I ugnen försöker jag nu torka en del på en plåt, det vi ska ha i risotton i kväll har jag förvällt och resten har jag lagt på ett lakan. Jag ska förvälla en del, torka en del.

Nässlor på lakan

Det här med att torka nässlor är något jag inte tänkt på innan, men när jag googlat har jag hittat massor med tips. Torkade nässlor kan man strö över frukostfilet, använda som nässelte, i bröd, matlagning. En tesked nässelpulver per dag täcker dagsbehovet av C-vitamin! Jag tänker att om man torkar dem behåller man de mesta näringsämnena också. Och näringsämnen finns det gott om i de här ogräsväxterna!

Fakta nässlor

Jag tog en skärmdump från Hälsosidorna.se där det står massor om olika örter och kryddor och deras egenskaper. Läs även här på Matkalkyl.se. Jag känner mig rik då jag helt gratis kan plocka en kasse vitaminer och mineraler samtidigt som jag får en dos av frisk luft och dagsljus.

Här är mer tips på vad man kan göra med nässlorna.

Förvällning av nässlor

• Skölj nässelskotten väl i flera vatten så att all sand försvinner. Ta bort grova stjälkar, eventuellt rothår eller gräs som kommit med av misstag.
• Koka upp 1 liter vatten med 1-2 tsk salt (till 1 liter nässlor). Lägg nässlorna i det kokande vattnet, låt dem få ett uppkok.
• Sila de förvällda nässlorna i en trådsil, pressa ur det sista vattnet.
• Hacka de förvällda nässlorna och använd dem direkt eller frys in dem i små platta paket.

Torkning av nässlor

• Bred ut nässlorna på ett lakan som läggs på en varm, torr och välventilerad plats.
• Vänd bladen dagligen så att torkningen blir jämn.
• Du kan också breda ut nässlorna på en plåt och torka dem i ugnen på ca 50 graders värme med ugnsluckan på glänt – då torkar de på några timmar.
• Dra av bladen från stjälkarna så snart de är torra och frasiga. Får de sitta för länge pulvriseras de.
• Förvara dem i lufttäta burkar. Gärna mörkt.

Lämna en kommentar