Massage är så mycket mer än en stunds avkoppling

”Jag har så ont i mina axlar, kan du massera mig lite?” 

Jag är snart klar massageterapeut och under den här utbildningen har jag lärt mig en mängd nya saker, vilket är både roligt och har varit ögonöppnare för mig. Jag har tidigare tänkt att massage visst är bra, men också något av en lyx. Att det innebär att man får en stund i tysthet i ett mysigt rum med vilsam musik, tända ljus och kanske lite eteriska oljor. Men massage är så mycket mer än så!

Jag har lärt mig att kroppen och även själen mår bra av massage. Bara det här med beröringen ger väldigt goda effekter på vårt välmående när oxytocinet frisätts och vi kommer ner i varv.

Men massagen kan också lindra, och till och med se till att man kan bli av med, rätt besvärliga problem. Att vi har ont i våra axlar behöver inte alls ha med axlarna att göra. Det verkliga problemet sitter förmodligen någon annanstans och axelontet är bara ett symtom på det. Vi massageterapeuter gör muskeltester, inspekterar hur personen rör på sig, hur de ser ut när de står och sedan behandlar vi triggerpunkter och stretchar ut muskeln eller musklerna. Och det är något annat än vad de flesta tänker på när de hör ordet massage. Här nedan lite bilder på två behandlingar.

Så här ser det ut när man behandlar det stora bindvävsstråket vi har på utsidan låret

Så här ser det ut då man stretchar den långa raka lårmuskeln.

Det bilderna ovan visar är vad man bland annat gör för att få bukt med ländryggsproblem. Personen har en ”trött” ländrygg, det verkliga problemet kan sitta i benen.

Problem kan vara funktionella och de kan vara strukturella. Funktionella problem kan till exempel vara att man känner sig ”trött” i ländryggen. Tar man inte tag i det, exempelvis går till en massageterapeut och tar reda på var problemet egentligen sitter och gör något åt det, så kan det bli strukturella problem i ländryggen och det är betydligt svårare att få bukt med. Det kan gå så långt att det som från början var ett problem med stela muskler och bindväv utvecklar sig till artros eller diskbråck.

Under min utbildning vid Axelsons Gymnastiska Institut har vi fått ta del av massagens historia och om forskning. Vi har fått veta att ”low back pain” är ett av WHO:s prioriterade områden när det gäller sjukdomar att få bukt med!

Skärmdump från WHO

De skriver i sin rapport:

Low back pain is a very common health problem worldwide and a major cause of disability – affecting performance at work and general well-being. Low back pain can be acute, sub-acute, or chronic. Though several risk factors have been identified (including occupational posture, depressive moods, obesity, body height and age), the causes of the onset of low back pain remain obscure and diagnosis difficult to make. Back pain is not a disease but a constellation of symptoms. In most cases, the origins remain unknown.

Söker man vidare på nätet efter vetenskapliga artiklar om massage på just ”low back pain” kommer det upp massor

”Med åldern kommer krämporna”

En del tänker att man blir stelare i kroppen med åldern och att det är normalt och att det ska vara så. Jag säger, NEJ! Det måste inte vara så! Varför ska vi gå omkring med stela och onda kroppar när vi kan slippa göra det? Varför sätter vi inte värde i vår hälsa? Tänker vi kanske att vi inte är värda att ha det bra? Jag kan faktiskt inte förstå det.

Vår kropp är skapt för rörelse, idag har vi till stor del stillasittande arbeten. Vi är inte skapta för att sitta stilla många timmar om dagen och när vi gör det får vi tillslut problem i våra kroppar. Våra muskler är skapta för att vi ska använda dem. Gör vi inte det så blir det knasigt.

Vi människor är också vanedjur. Har vi fått ont så anpassar vi oss efter det och minns inte hur det kändes att ha en kropp som inte gör ont. Och så kompenserar vi för det onda och så snurrar det på med fler och fler ställen som gör ont. Men det måste inte vara så.

Det finns många studier på massage och vilka effekter det kan ha. Jag kan inte här länka till dem alla. Sök på Scholar på Google så får ni upp länkar till vetenskapliga rapporter.

Vad som slår mig, när jag läser mer om det här, är att egentligen borde massage, i olika former, vara subventionerat. Alla arbetsplatser borde, inte bara erbjuda utan, faktiskt se till att arbetstagarna får massage regelbundet. I förebyggande friskvård och som en billig åtgärd för personer som faktiskt har problem, vilket de flesta av oss faktiskt har. Det skulle minska antalet sjukskrivningar för bland annat ryggproblem och stress, vilket skulle minska kostnaderna och även rehabiliteringsåtgärder för arbetsgivarna vid sjukskrivningar.

För det är verkligen inte roligt om ett funktionellt problem blev ett strukturellt för att man inte tog tag i det i tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s