Att anlägga en trädgård

I slutet av augusti förra året fick vi tillgång till vårt hus ute på Norrbyskär, en ö strax söder om Umeå. De förra ägarna hade inte haft något intresse av huset och gården under de senaste åren, så trädgården var helt igenvuxen. Jag skrev i höstas om hur det är att städa en trädgård. Nu är våren här och det är dags att anlägga den. Vi är inte alls jätteduktiga på det här, fortfarande handlar det om att städa och se vad det är som faktiskt finns där. Vi ser att det en gång har funnits en tanke, i år har vi tänkt se hur den tanken har varit och hur vi trivs med den.

I höstas när vi hade grävt upp land och rensat rabatter från ogräs och allt kändes fint fick vi för oss att ta ut ett par trädfällare. 10 träd skulle bort. Här kommer lite före- och efterbilder.

Bild från trädgården ner mot dungen

Såhär såg det ut när man stod i trädgårdslandet och blickade ner. Det var rätt mysigt, men träden tog bort en hel del sol. Det stora trädet närmast i bild, en enorm poppel, hade inte heller några gröna löv under hela sommaren. Stubben som blev kvar var totalt ihålig och jag är tveksam till att trädet klarat stormen som höll låda nästkommande helg…

Bild på träddungen från andra hållet

Här står jag på andra sidan. Vi hade kunnat använda asparna till att hänga en hängmatta kring, men vi hade nästan ingen morgonsol.

Poppeln som vi ser på den första bilden ville dra åt det andra hållet, vilket vi verkligen inte ville. Då hade den hamnat på grannarnas hus, nämligen. Trädfällarna vinschade upp det mot ett annat träd och drog och drog och drog. Tillslut föll det och det föll rätt.

När alla 10 träd var fällda blev vi lite överväldigade. Det var träd, kvistar och stubbar exakt överallt! Var skulle vi börja?

Förödelsen efter trädfällningen

Jag tog en pinne och tittade på den, det fanns ingen plats att lägga den på alls. Men skam den som ger sig. Vi hittade tillslut ett system och prydliga högar kom till.

IMG_4346

I påskas åkte vi ut och då passade vi på att elda. En hög tuttades på och efterhand kastade vi på från de andra högarna. Tre av fyra högar gick upp i rök. På Valborg tog vi den sista på gården. (Det finns fler högar i skogen nedanför. Skogen som vi också börjat ge oss på med röjsågen). Såhär ser det ut nu!

Nytagen bild tagen från trädgårdslandet

Den här bilden är tagen från samma ställe som den första bilden i det här inlägget. Stubben till höger i bild är den från poppeln. I den har vi grillat korv och eldat löv. Stubben ska döden dö, har vi bestämt.

IMG_5303

Den här bilden är tagen från samma ställe som den andra bilden i det här inlägget. Vi har en hel del stubbar att bära och klyva upp, men nu börjar det att kännas överkomligt.

Vi har inte endast hållit på med träd och ris. I helgen har jag grävt upp trädgårdslandet igen och faktiskt sått en del frön! Först en bild på hur trädgårdslandet såg ut då vi övertog huset. Det var mer som en äng än ett trädgårdsland, men vi såg att det en gång varit ett land där.

Trädgårdslandet igenvuxet

I höstas grävde vi upp det, la på murkna stubbar, som finns lite här och där på gården, och gräsklipp. 50 kvm är det, under tiden då det här var arbetarbostäder var landet 100 kvm. 25 kvm till varje lägenhet.

I helgen har jag vänt på jorden igen, pallkragar är satta på plats och i dem ska squash, mangold, persilja och gräslök få växa. Bilden nedan är tagen från andra hållet.

Städat trädgårdsland

Här ska också sockerärtor, jordgubbar, lite blandade blommor, morötter, lök och rödbetor få växa i sommar.

Längs husväggen har liljekonvaljer kommit upp, clematisen blommar faktiskt redan! Jag har också satt en del solrosfrön där. Jag återkommer om resten av vårt arbete här framöver. Det finns mer att dokumentera! 🙂

Läs gärna också:

3 tankar på “Att anlägga en trädgård

  1. Det ser luftigt och fint ut på ”efter”-bilderna. Mycket jobb, men känns nog bra när ni ser resultaten. Ett jobb som aldrig tar slut… skönt, så ni vet att ni inte blir arbetslösa!? 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s