Jag lär mig gå!

Det har gått ett tag sedan jag var hos läkaren och sjukgymnasten nu. De tyckte ju att jag skulle sluta använda ortosen, något jag inte riktigt vågade till en början. När jag har gått ut har jag tagit på mig den och använt kryckor. Känns tryggt och vant, tankar som att ”tänk om jag på grund av ojämn mark trampar snett och det skiter sig” har jag haft.

Läkaren sa dock att det knä jag skadat faktiskt är mer stabilt än det andra – som jag skadat för länge länge sedan:
– Du kan gå, det är bara det att du inte tror det själv, sa han och berättade att när man varit helbensgipsad stänger hjärnan liksom av det benet. Man måste lära sig att gå igen.

Sjukgymnasten la märke till att jag haltade rätt bra då jag gick utan kryckor:
– Det måste du lära dig av med, sa hon. Så i helgen när vi var ute i vårt sommarställe lämnade jag kryckorna hemma och tog med mig gåstavar. Med sådana är det svårt att halta och det gick riktigt bra! Jag vågar mer och mer, men det är nog väldigt mycket tack vare att de sagt till mig att det är ofarligt, att jag faktiskt kan.

I veckan har jag börjat jobba och också cyklat ute till jobbet! Innan jag gjorde det i måndags var jag lite nervös, tog på mig ortosen för säkerhets skull. Det gick bra. Nästa dag tog jag med mig den i ryggsäcken, om utifall att jag under dagen skulle behöva avlasta knät. Men det behövde jag inte! Igår tog jag en promenad till och från stan – utan ortos, utan kryckor och utan gåstavar. Det kändes lite osäkert, men det gick bra det med! Men nästa gång jag handlar ska jag ta med mig ryggsäck. Det blir tungt för knät att bära på två kassar i händerna utan att ha något att stödja mig på, kände jag. Men det gick bra!

Jag är på gång nu! Jag tränar på att inte halta, det går framåt. Sommaren är också på gång! Igår tog jag fram vårskorna, struntade i strumporna och lämnade varma jackan. Väldigt skönt!

Sommar

 

4 tankar på “Jag lär mig gå!

 1. Hej! Jag fick också en tibiakondylfraktur i oktober förra året och kämpar med att komma tillbaka till löpning igen. Jag har läst om många andra med samma skada som tycker att man absolut inte ska springa med en platta och skruvar i benet så det var intressant att läsa att din läkare tyckte att du faktiskt skulle springa. Min ortoped sa bara att det kunde bli svårt att springa igen men har sagt att det är ok att göra det. Hälsningar Susanne

  Gilla

  • Hej!
   Jag har sluppit operation, mina frakturer fick läka ihop sig i gips. Korsband och musklerna satt med nöd och näppe fast, så de fick läka ihop sig. Nu löptränar inte jag, men läkaren sa att det skulle jag kunna göra om jag ville. Tog ett pass body pump häromdagen – benböj och utfall är svårt, men kommer gå tids nog hoppas jag! Det är det jag behöver, känner jag. Spinning är däremot riktigt bra, tycker jag! Det fungerar alldeles utmärkt.

   Lycka till med ditt knä! Det är det där med tålamod som är så himla svårt!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s