Hi, I´m Erika – your random swede

För en vecka sedan fick jag reda på att jag kan få svara i telefon från människor som ringer Sverige. Det är en kampanj som Svenska turistföreningen kör för att fira 250 år av yttrandefrihet, något Sverige var först i världen att ha. Det här tyckte jag verkade vara roligt, så jag laddade ner appen ”The swedish number” och registrerade mitt eget telefonnummer. Jag fick veta att det är många som vill svara för Sverige, att det skulle ta ett tag innan jag kunde få vara en av dem. Igår fick jag ett sms med ett meddelande att jag nu är en av de utvalda.

IMG_5110

En timme senare fick jag mitt första telefonsamtal från Chris från Boston. Vi pratade ett bra tag. Han och hans fru tänkte semestra i Sverige nästa sommar och ville veta lite mer om landet. De hade hört talas om midsommar och funderade på om det skulle vara något att vara med om. Absolut, sa jag! Jag passade på att sälja in norra Sverige med sin natur och midnattsol också. Det lät intressant, tyckte Chris.

Sedan fick jag ett samtal från Bulgarien. En man som med sin fru nu den här sommaren ville besöka Sverige, men uppleva något annat än Stockholm och Malmö, där de redan varit. Jag hann säga norra Sverige – sedan bröts vårt samtal, tråkigt nog.

Jordan från Iowa, USA, ringde sedan. En 22-årig student som tycker att det är väldigt roligt att ringa och prata med okända svenskar! Jag blev hans åttonde svensk! Med honom pratade jag i nästan en halvtimme.

Dubai ringde, men den snubben ville ha mitt privata nummer och när han inte fick det la han på luren. Idag har Indien även ringt, men han som ringde därifrån la på luren ganska direkt.

Jag tycker det här är fantastiskt roligt! I början är samtalet lite trevande, men de som ringt mig är sociala människor som vill prata en stund. Om sitt eget land, om mitt land, politik, skillnader i system, om sitt jobb, om var i Europa det är bra att åka om man ändå tagit sig över till Europa. Om precis vad som helst.

Vår statsminister Stefan Löfven har också svarat i telefonen som en random swede.

Ingela Hjulfors Berg har skrivit ett par inlägg om det här också:

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s