”Olika är bättre!”

På måndag är det den 21 mars och det är också datumet för World Down Syndrome Day. Dagen då uppmärksamhet riktas mot, och kunskap sprids om, personer som lever med Downs syndrom.

Bild på udda sockar på en tvättlina

Förra året skapades ett event som kallades Rocka sockorna, vilket innebar att vi skulle den dagen ha på oss udda strumpor, fotografera dem och lägga upp i sociala medier under hashtagen #rockasockorna. Det var den då 10-åriga Nathea Anemy som ville hylla sin storasyster och andra som har Downs syndrom under parollen: ”Olika är bättre!”. Sedan dess har hon jobbat på att sprida evenemanget till flera andra länder. Glada Hudikteatern ger henne sitt hederspris med motiveringen:

”Nathea skapade i sociala medier kampanjen ”Rocka sockorna”, som förra året fick en fantastisk genomslagskraft. Hennes initiativ innebar att man nådde oerhört många fler. Hon har sedan fortsatt att driva och utveckla kampanjen som sprider det utmanande men egentligen så självklara budskapet: Olika är bättre!

Nathea har inte stannat vid detta, utan sprider nu kampanjen vidare genom utmaningar till andra länder att ”Rocka sockorna”! England, Danmark, Norge, Finland… Världen!”

I morgon öppnar en fotoutställning på Fotografiska som heter Ikoner – om att få finnas. Aftonbladet har fått publicera en del av bilderna under rubriken ”De utrotningshotade” – se dem här! Verkligen fina! Läs även debattartikeln som Svenska downsföreningen skriver, ”Så diskriminerar vi barnen med Downs syndrom”.

På måndag rockar vi sockorna!

(Det här är mitt inlägg 19/100, dag 19, i bloggutmaningen #blogg100)

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s