Män borde vara mer rädda än kvinnor

Sedan polisen i Östersund häromdagen gick ut och varnade kvinnor att gå ut ensamma efter mörkrets inbrott har det blivit något av en storm i sociala medier. Framför allt kvinnor har stormat, framför allt män förstår inte stormen. Kvinnorna menar att det inte är deras ansvar att män överfaller kvinnor. Männen menar att det är väl bra att polisen varnar för att det nu är osäkert för kvinnor att röra sig ute på gator och torg. Jag vill rikta den här texten till den senare gruppen.

  • När män samlas i grupp för att se på fotboll eller för att demonstrera riktas det stora polisinsatser för att skydda män från män. Männen förväntas att inte kunna sköta sig.
  • När Sverige stänger gränserna för att minska flyktingströmmarna riktas stora polisinsatser för att hindra asylsökanden från att komma in i landet
  • När män går ut på stan och överfaller kvinnor uppmanars kvinnor att stanna inne. Kvinnor förväntas ta ansvaret för att män inte ska överfalla dem. Inga större polisinsatser sätts in.

Jag tycker att något är snett här, måste jag säga. Igår såg jag en status på Facebook som delades friskt. Det stod:

Polisen i Östersund uppmanar alla män i stan att stanna hemma när mörkret faller på. Finns stor risk för att ni våldtar och misshandlar ensamma kvinnor på promenad. Fruktansvärt trist att detta ska drabba alla män då långt ifrån alla är skyldiga men man måste ju tänka på säkerheten i första hand och därför går dom nu ut med detta.

Här har personen vänt på problemet och gör inte offren ansvariga för eventuella överfall. Men hade polisen gått ut med den här varningen hade det nog blivit ett ännu större ramaskri, skulle jag tro. Inte ska väl mäns frihet behöva inkräktas!

Och så kommer ofelbart argumentet ”Men det är ju INTE ALLA MÄN som gör sånt här!”. Nej, det är det inte. Det håller jag med om. Men det är i större utsträckning män än kvinnor som står för våld mot andra människor. Framför allt mot andra män.

Hur ser då statistiken ut?

Jag tog fram publikationen På tal om kvinnor och män. Lathund om jämställdhet 2014, som SCB tar fram vartannat år. (Här går den att beställa, ny upplaga kommer dock i sommar.) Här nedan några bilder om hur det ser ut och vilka som egentligen borde hålla sig hemma. Så här säger statistiken:

1) Antal anmälda brott som OFFER i åldern 18 år och äldre som utsatts för misshandel samt relation mellan offer och förövare.

Anmäld för misshandel

Här kan vi se att män oftare än kvinnor blir offer för misshandel av okänd förövare och att det mest sker utomhus. Kvinnor blir oftare än män utsatta för misshandel av känd förövare och oftare i hemmet än utomhus.

2) Personer som varit utsatta för misshandel efter hur deras familjesituation ser ut

Personer som varit utsatta för misshandel

Här kan vi se att gruppen ensamstående män 16-44 år utan barn är den mest utsatta gruppen när det gäller misshandel.

3) Procent av befolkningen som utsatts för misshandel, uppdelat på kvinnor och män samt åldersgrupper

Personer utsatta för mishandel efter ålder

Här ser vi att de flesta av oss, kvinnor som män, blir inte utsatta för överfall.

4) Personer som varit utsatta för misshandel efter plats

Personer som varit utsatta frö misshandel efter plats

Vi ser att män står för en mycket större andel av förrövarna än vad kvinnor gör. Vi ser också att kvinnor i större delen är mest utsatt i sitt eget hem än andra platser.

5) Personer som känner ORO för att utsättas för överfall eller misshandel efter ålder och kön

Personer som känner oroTrots att det mest är män som är utsatta är det framför allt kvinnor som KÄNNER ORO för att utsättas.

6) Personer som känner sig otrygga vid utevistelse sen kväll efter kön och ålder

Personer som känner oro sen kväll Det är samma sak här – trots att det mest är män som är utsatta för överfall sen kväll är det kvinnor som känner sig mest otrygga,

7) Personer som mycket, eller ganska ofta, väljer en annan väg eller färdsätt på grund av oro att utsättas för brott efter ålder och kön

Personer som väljer väg

Igen ser vi att kvinnor i större omfattning än män väljer att anpassa sig efter hur deras oro känns.

Visst är det snett någonstans?

 FAKTA: Män borde vara mer rädda än kvinnor!

Journalisten och författaren Katarina Wennstam, specialiserad på sexuellt våld, skrev igår på sin Facebooksida:

Jag skulle vilja understryka hur problematisk Östersundspolisens uppmaning till kvinnor att hålla sig hemma på kvällar och nätter pga flertalet överfall den senaste tiden är, av flera skäl:
1) det är självklart att uppmaningen är sprungen ur omtanke, men i så fall borde polisen också avråda kvinnor från att gifta sig eller bli sambo
2) det är rent statistiskt farligare för en kvinna hemma vilket gör rådet att just stanna hemma väldigt paradoxalt 3) polisen går inte ut i samband med t ex fotbollsderbyn och avråder män från att vistas på och runt arenor av risk för att utsättas för våld, då ska lugnet istället garanteras genom enorma polisinsatser
4) inga andra presumtiva brottsoffer får i samma utsträckning höra att de är de själva som ska stå för det brottspreventiva arbetet, som ska se till att ”bete sig” så att de inte blir utsatta, dvs våldtagna
5) samma råd att begränsa sitt livsutrymme i det offentliga rummet har polisen gett till kvinnor flera gånger tidigare då andra överfallsvåldtäktsmän härjat – men hur länge ska kvinnor hålla sig inne är det tänkt? I fallet Hagamannen tog det nio år innan polisen grep rätt man.

Hon var med i Aktuellt igår och diskuterade med områdeschefen för polisen i Östersund. Se klippet här. Läs även en artikel med henne i Expressen här. Advokaten Elisabeth Massi Fritz skriver en debattartikel i Metro på ämnet här.

(Det här är mitt inlägg 10/100, dag 10, i bloggutmaningen #Blogg100)

1 tanke på “Män borde vara mer rädda än kvinnor

  1. Kan inte annat än hålla med. Det är en skam att det fortfarande är vi kvinnor som ska behöva ta ansvar för vår säkerhet, och när vi påpekar hur hur situationen ser ut för oss få vi höra att vi ä känsliga och gnälliga. Suck.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s