Svar till en rasist

Ett inlägg delas just nu på Facebook av en person som är trött på att bli kallad rasist. Hon skriver att hon inte är rasist på grund av en massa saker som hon tycker. Hela hennes inlägg dryper dock av just rasism. Det har (i skrivande stund) blivit delat omkring 1500 gånger och jag kollade vad personer som har delat det säger om det. INGEN som delade tänkte det jag tänker, att det är rasistiskt. ALLA tyckte att det var bra skrivet.

Jag har satt mig ner och svarat på alla hennes påståenden. Först hennes påstående, sedan mitt svar till det.

HAR TRÖTTNAT PÅ ATT BLI KALLAD RASIST!

JAG ÄR INTE RASIST för att jag förväntar mig att alla som vistas i vårt land ska respektera Svensk lagstiftning, detta inkluderar även regeringen och andra myndigheter.

SVAR: Ingen – varken infödda svenskar, nysvenskar eller asylsökande får särskilda regler. Lagen är lika för alla som vistas i Sverige.

JAG ÄR INTE RASIST för att jag anser att alla som vistas i vårt land ska respektera vår KULTUR, våra TRADITIONER, vår RELIGION och vårt sätt att leva. Oavsett vilken religion eller kultur de som kommer hit har med sig i bagaget.

SVAR:  I Sverige har vi religionsfrihet och den ska vi vara rädda om! Jag vill inte att någon ska tala om för mig vilken gud jag ska tro på eller om jag måste tro på någon gud alls! Vad är det som hotar svenska traditioner och svensk kultur (vad det nu är) i och med att vi välkomnar flyktingar?

JAG ÄR INTE RASIST för att jag anser att VI HAR RÄTT ATT STÄLLA KRAV på de människor som kommer till vårt land.

SVAR: Som jag skrev i första punkten – lagen är lika för alla.

JAG ÄR INTE RASIST för att jag insett att VÅRT LAND INTE HAR RÅD att försörja alla människor på flykt som vill till vårt land.

SVAR: Många menar att vi inte har råd att inte släppa in flyktingarna. Det råder kompetensbrist i Sverige och många av de som kommer hit har bra utbildning och kompetensen de bestitter efterfrågas i Sverige. De som kommer hit kommer också en dag att betala skatt – det är pengar in, inte ut.

JAG ÄR INTE RASIST för att jag anser att vi ska inte ta emot fler människor än vi har råd med. Då inberäknat alla kostnader för kommande år.

SVAR: Samma svar som ovan.

JAG ÄR INTE RASIST för att jag anser att vi INTE ska skrota vår egen välfärd.

SVAR: Vad är det som säger att välfärden ska skrotas på grund av att vi tar emot flytkingar? Det är något som SD och deras anhängare hittat på. Inga andra.

JAG ÄR INTE RASIST för att jag anser att alla som söker bidrag (svensk medborgare eller inte) ska behandlas på samma sätt. Nämligen att vederbörandes privata ekonomi ska granskas enligt de regler som redan gäller för oss svenska medborgare. Oavsett i vilket land de personerna har sina privata bankkonton. Utan undantag!!

SVAR: Det görs, invandrare får inte mer bidrag än andra. Det är en myt som SD:are och deras anhängare gärna sprider. Men det är falskt. Läs ”Hur mycket pengar får flyktingar?” på Migrationsinfo här.

JAG ÄR INTE RASIST för att jag anser att de som inte har giltigt skäl till asyl ska avhysas med omedelbar verkan till antingen deras hemland eller var de senast kom ifrån.

SVAR: Och så sker. Läs Asylregler på Migrationsverkets hemsida här.

JAG ÄR INTE RASIST för att jag anser att de som uppgivit falska uppgifter vid ankomst till vårt land har förverkat sin rätt till att få asylansökan prövad.

SVAR: I många länder är myndigheter något man inte kan lita på. Det är inte konstigt om vissa inte vågar uppge allt, men det är såklart dumt. Det håller jag med om. Dock kan jag förstå beteendet.

JAG ÄR INTE RASIST för att jag anser att de som kommer till vårt land och begår brott omedelbart ska avvisas på livstid. Inte bekosta vårt lands redan ansträngda ekonomi genom att på ett fängelse kosta skattebetalarna tusentals kronor / dygn.

SVAR: Person som begår brott i Sverige straffas i Sverige. De som inte är svenska medborgare utvisas också i grova fall. Svenskar sitter också i fängelser i andra länder, där de begått brottet.

JAG ÄR INTE RASIST för att jag anser att våra egna barn och gamla inte ska få försämrad standard och sämre sociala villkor än de som kommer hit.

SVAR: Vad är det som säger att våra barn och gamla får det sämre? Det här är också en myt som SD sprider. Alltså inte sant. Just nu är det så att vi inte skulle klara av att bemanna sjukvården och äldrevården om vi inte hade invandrarna.

JAG ÄR INTE RASIST för att jag vill att vi ska bevara och föra vidare våra Svenska traditioner till våra barn och barnbarn.

SVAR: Det står alla var och en fritt att sprida sina traditioner vidare till sina barn. Ingen kommer att hindra dig att göra det.

JAG ÄR INTE RASIST för att jag vill ha kvar Luciatåget, skolavslutning i Kyrkan och Svenska Nationalsången och andra traditionella sånger vid skolavslutningen.

SVAR: Det är ingen som förbjuder luciatåget, svenska nationalsången eller skolavslutning i kyrkan. Däremot är det ju en bra diskussion ang skolavslutning i kyrkan! Det finns de som är ateister (svenskar) som inte vill sätta sin fot i en kyrka. Har man skolavslutning i kyrkan måste också prästen ge Guds ord. Det är värt att ha en diskussion om, tycker jag! Skolan och kyrkan har inget med varandra att göra, anser jag.

JAG ÄR INTE RASIST för att jag vill att vi ska bevara våra Svenska mattraditioner i våra Svenska skolor.

SVAR: Det här är ju bara så dumt! Hon vill alltså förbjuda att barnen ibland kan få pizza, tacos, kebabkött, olika grytor? Varför? Eller är det rädslan för halalslaktat kött som avses? Då kan vi titta på det här och sedan avgöra om det är så hemskt. Vi ska äta svenskt kött. Det är bra. Oavsett om djuret varit vänd mot Mekka och fått en bön eller inte.

JAG ÄR INTE RASIST för att jag vill att vi även i fortsättningen ska få sjunga Sveriges Nationalsång vid olika idrottshändelser.

SVAR: Vad är det som gör att vi inte ska spela nationalsången vid idrottshändelser? Det förstår jag inte, faktiskt.

JAG ÄR INTE RASIST för att jag anser att ALLA ska respektera den Svenska Flaggan.

SVAR: Jag känner inte att jag respekterar svenska flaggan. Varför skulle jag?

JAG ÄR INTE RASIST för att jag vill bevara vår yttrandefrihet.

SVAR: Tryckfrihetsförordningen, där yttrandefriheten är en del, är något som alla är överens om ska bevaras. De som dock arbetar för att den kan komma att inskränkas är just rasister. Yttrandefriheten innebär inte att du får säga exakt precis vad som helst. Du får inte hota, till exempel. Offentlighetsprincipen är också en del i det här och nu har Migrationsverket till exempel tagit beslut om att inte tala om var nya asylboenden planeras. Det efter de terrordåd med mordbränder som förekommit mot dessa.

JAG ÄR INTE RASIST för att jag uttrycker en annan åsikt i sakfrågor.

SVAR: Det här är ju luddigt men vi måste acceptera och respektera att andra människor har andra åsikter än vad vi själva har.

JAG ÄR INTE RASIST för att jag anser att Svensk press ska rapportera sakligt och inte dölja något.

SVAR: Och så sker! Svensk press rapporterar sakligt och döljer ingenting till skillnad från så kallade alternativa medier. Läs gärna den här texten av Amanda Björkman! Där förklarar hon skillnaden mellan etablerade medier, med ett journalistiskt uppdrag, och de alternativa medierna, med en tydlig agenda.

JAG ÄR INTE RASIST för att jag vill att mitt land ska börja utöva demokrati gentemot sina egna medborgare. Lyssna på ALLA utan undantag och respektera folkets val av representanter i Riksdagen.

SVAR: Här antar jag att hon menar att SD fick 13% i valet. 13% utgör ingen majoritet, det är grundläggande matematik. Något rasisterna måste lära sig.

JAG ÄR INTE RASIST för att jag hellre skänker pengar till svältande massorna i de flyktingläger som finns i olika närområden (främst i de olika Afrikanska länderna där nöden är störst), än jag avstår en krona till de som haft nog med pengar för att resa genom hela Europa. Pengar de kunnat leva på drägligt i närområdet till de skaffat sig ett nytt arbete i ett land där de kan språket och kulturen.

SVAR: Det är jättebra att hjälpa människor på plats, men så som det ser ut nu i världen är det inte rimligt att de ska vara kvar i Syrien eftersom landet i princip är sönderbombat. Vi måste hjälpa människor i Europa också och alla länder måste hjälpas åt.

JAG ÄR INTE RASIST FÖR ATT JAG TROR PÅ ALLA MÄNNISKORS LIKA VÄRDE OCH ALLA MÄNNISKORS GEMENSAMMA ANSVAR. Med detta menar jag att även de som kommer hit har ett ansvar gentemot oss som redan bor här och gentemot varandra.

SVAR: Det här har hon redan skrivit två gånger. Alla har samma skyldigheter att sköta sig inom lagens gränser. Och blir också dömda enligt samma lagar.

Läs även:

41 tankar på “Svar till en rasist

 1. Läste detta svar på skribentens sida. Såg också att det är över 15000 som delat inlägget till dags dato. Ingen hade kommit med någon invändning till vad som stod i texten.

  DE ÄR VÄRSTA SORTENS RASISTER!
  Har med intresse försökt följa med i kommentarerna kring mitt inlägg.
  Vad som slår mig är att så många ”politiskt korrekta” läser min text som Fan läser Bibeln.
  Anklagar mig för att vara en typisk RASIST!
  Var någonstans i MIN TEXT har jag utpekar någon speciell RELIGION eller FOLKGRUPP ?
  Eller för den delen någon speciell hudfärg ?
  Det är de som förfasar sig över min text som påvisar den värsta sortens rasism, nämligen den som gömmer sig bakom vackra ord som ”vi har ett ansvar att hjälpa alla”, ”DE behöver vår hjälp” o.s.v.
  De ser ner på människor som försöker få ett bättre liv och behandlar dom som små okunniga BARN.
  Vad jag inte tolererar är istället vissa BETEENDEN !!
  OAVSETT vem som uppvisar dessa beteenden, vilket framgår av min tidigare text.

  Gilla

  • Hej Freja,
   Kul att du har hittat mitt svar på ditt inlägg! Jag ville skriva samma sak på din Facebooksida, men det gick inte för mig att kommentera. Därför skrev jag det här inlägget. Jag tycker att jag med all önskvärd tydlighet svarar på dina frågor i texten. Men jag håller också med Soran Ismail, vi ska inte kalla folk rastister. Dock påpeka när någon yttrar sig rasistiskt. Det är vad jag gjort ovan.

   Gilla

 2. Jag hörde en gång en historia som jag gärna delar med mig av:

  Det var en gång en kvinna som arbetade på ett asylboende för flyktingar, hon mötte varje dag kvinnor, barn, män, unga, gamla, barn, muslimer, kristna, högutbildade, lågutbildade, fattiga, rika, läskunniga, icke läskunniga.

  En dag kom det ensam muslimsk man till boendet, han fick ett stort rum då de de små var upptagna. Efter några dagar blir ett litet rum ledig och samtidigt kommer det en kvinna med flera små barn.

  Kvinnan som arbetade på boendet ber mannen att flytta till det mindre rummet för att ge plats åt kvinnan med barnen.

  Mannen vägrar, han hävdar att han har lika stor rätt till rummet som kvinnan med barnen.

  Kvinnan som arbetar på boendet undervisar nu personal som skall hantera de stora flyktingströmmar som kommer vill vårt och andra europeiska länder. Hon berättar historien för sina elever och frågar dem, varför vägrar mannen att flytta?

  Svaren blir många, eleverna vecklar in sig i djupgående analyser som bearbetar religionstillhörighet, utbildningsnivå, jämlikhetsanalyser, patriarki och mycket mera.

  När alla deltagare har gett sina svar, med långa analytiska utläggningar, så ger kvinnan dem svaret.

  Mannen vägrar att byta rum därför att……han är en skitstövel!

  Moralen: döm inte folk efter deras religion, deras utbildningsnivå, deras kön. Döm dem för dem de är, vi är alla människor och vi kan alla bidra till världen på ett eller annat sätt, några gör den bättre, några gör den sämre.

  Gilla

 3. Alla personer som har ego perspektiv är inte rasister. Men de delar samma verktyg som rasister. Brist på empati som gör att man är inte öppen för att lyssna till andra som befinner sig i svagare livssituation. Då har den svårt att visa respekt eftersom den blir sig bara om sig själv. Det som saknas mer än respekt är insikt i andras situation. Bara om den vill kan den åtgärder dessa brister.

  Gilla

 4. Korrekt fakta angående Hallal slakt
  Din lilla film är propaganda och innehåller fakta fel gällande Hallal slakt. När man slaktar djur enligt Hallal lagen så skär man halsen av djuret medans det är levande och tömmer den på blod! Detta är riktig hallal slakt! Om du/ni accepterar Hallal slakt så är inte du/ni djur vänner då djuret lider och känner smärta tills den dör. Är detta okey mot alla Hallal slaktade djur? Enligt mig och många andra riktiga djurvänner så bedövar man djuret innan slakt inte låter den förblöda till döds. Är imot all form av dödade av djur för nöjesskull som jakt som bedrivs i Sverige och resten av världen.

  Gilla

 5. Så himla bra skrivet!
  Hoppas hoppas att det når fram till alla med liknande värderingar. Och att de vågar öppna sinnet en stund och fundera på varifrån de fått dina åsikter, är de baserade på fakta, fördomar, rädsla, forskning, egna upplevelser, SD-skrivelser eller annat?

  (Är svaret inlagt på hennes ursprungliga inlägg så att det blir tillgängligt för alla som hejar på hennes skriverier?)

  Gilla

 6. Hejsan Erika, jag vill också kommentera.
  Själv är jag alldeles för lat för att gräva efter fakta och länkar, utan låter i stället mitt osunda förnuft vara bödel i de sammanhang jag hamnar. Jag kan inte ärligt påstå att jag är fördomsfri, tvärtom så stoltserar jag med att vara medveten om att jag har många och varierande fördommar som påverkar mina handlingar och reaktioner. Så, det får duga som presentation av min karaktär. Då vargens språk är så mycket lättare än girafens så tänkte jag nu spy lite galla.

  Du skriver ”Det har (i skrivande stund) blivit delat omkring 1500 gånger och jag kollade vad personer som har delat det säger om det. INGEN som delade tänkte det jag tänker, att det är rasistiskt. ALLA tyckte att det var bra skrivet.”
  Jag kunde inte låtabli att reagera på denna formulering. Baserat på mig själv, så drar jag slutsattsen att folk sprider media som de själva kan relatera till. Djurvänner sprider media om djur, miljöaktivister sprider media om miljö, moderater sprider media om kommunism och rasister sprider media om rasism. Min poäng är att det är… (äh jag har ingen poäng) Jag kom i stället att tänka på Filmen American history X, i en sen står Edward Norton och håller ett ”intelligent” tal om varför de ska attackera en mataffär, övriga i gruppen hurrar och hejar utan att begripa ett ord han säger, de lysnar bara för att få en ursäkt att svina.

  Har jag överhuvudtaget fått något vettigt sagt? Vad jag egentligen ville var att ge dig en stor eloge för att du orkar bemöta dylig smörja. TACK!

  (så, nu har jag också delat den här bloggposten)

  Gillad av 1 person

 7. En kommentar om den punkten där du höll med: ”Vad är det som gör att vi inte ska spela nationalsången vid idrottshändelser? Det förstår jag inte, faktiskt.”
  Bakgrunden antar jag är den att i svenska hockeyligan så spelade man nationalsånger innan alla matcher. Detta efter förebilden NHL. Protester mot detta gjorde att man numer bara spelar nationalsången innan slutspelsmatcher.
  Att man gör det i NHL är dels för att man är mer patriotiska där och att det faktiskt är två länder (USA och Kanada) där NHL finns.
  För egen del tycker jag inte om detta påfund. Varför ska vi i publiken stå upp, ta av oss på huvudet och sjunga med i nationalsången inför en match i serielunken mellan två svenska lag?
  Varför ska lag stå uppradade på isen när kanske halva laget är spelare från andra länder?
  Nej, det räcker att spela nationalsången i idrottssammanhang när det är landskamper.

  Gilla

 8. Åh herregud.. jag vet inte var jag skall börja.. jag skall skriva svar till dina svar..?

  Din text innehåller så OTROLIGT många faktafel och andra fel att jag vet inte riktigt var jag skall börja.. det är sen natt nu.. men jag skall sätta mig ner inom de närmaste dagarna och skriva ett svar till dina debila världsfrånvända kommentarer.. Inte för att jag tror det hjälper.. många av er är så bortom all hjälp det möjligt går..

  Gilla

 9. Jag reagerade också på det inlägget när det spreds, mycket konstigheter. Dina svar är dock inte heller helt rätta.

  Visserligen är lagen lika för alla, men lagen beivras inte jämlikt. Källa, ledare skriven av polischef i Göteborg: http://www.expressen.se/gt/ledare/vi-behover-retirera-till-en-likhet-infor-lagen/

  Vidare, att många skulle vara högutbildade och besitta kompetens som vi behöver av flyktingarna som kommer, det beror på vad man jämför med. Jämfört med inhemsk befolkning så är det inga flyktinggrupper som har högre genomsnittlig utbildning, SvT:s rapportering om att >30 av flyktingarna från Syrien skulle vara högutbildade är en omskrivning, SCB och andra pålitliga källor rapporterar ca 10% högutbildade (enligt den normala definitionen). Källa: http://www.tino.us/2015/10/forskningsstudie-bekraftar-lag-utbildningsniva-bland-syrier-i-turkiet/

  Sen orkade jag inte läsa mer av din text. Det är beundransvärt att bemöta skräp på internet, men att bemöta det med ogrundat skräp själv är bara kontraproduktivt.

  Gilla

  • Hej Thomas!
   Ang din källa Tino är det en person som när man googlar hans namn kommer det nästan bara upp sidor som Avpixlat, Fria Tider, Samtiden osv. Jag skulle nog använda mig av en annan källa. Många menar dock att åtminstone syrierna är väldigt välutbildade och att vi behöver deras kompetens.

   Gilla

   • Snygg ”guilt by association” Erika, det är härskarteknik och ett argumentationsfel. Om du bemödade dig med att läsa länken så är källorna till statistiken tydligt redovisade. Vidare är Tino Sanandaji en välrenommerad forskare inom nationalekonomi, om du har någon saklig kritik att framföra mot honom så vore det klädsamt att presentera den. Att det han framför skulle bli mindre trovärdigt för att ”alternativ media” rapporterar hans uppgifter är en konstig uppfattning, och det är inte förenligt med normal källkritik.

    Det är lite som att man nu skulle sluta lyssna på Hans Rosling för att han presenterar statistik som Avpixlat hänvisar till, helt vansinnig retorik.

    Gilla

   • ”Utbildningsnivån hos syrierna är 10 procentenheter högre än snittet för samtliga inskrivna arbetssökande hos AF.” Källa SVT Nyheter: http://www.svt.se/nyheter/inrikes/var-tredje-syrisk-flykting-hogutbildad

    ”Syrien hade före kriget ett mer utbyggt utbildningssystem än såväl de flesta låginkomstländer som andra arabländer. Läs- och skrivkunnigheten är jämförelsevis hög.” Källa: Landguiden: https://www.landguiden.se/Lander/Asien/Syrien/Utbildning

    Gilla

   • Från din SvT-länk: ”Med ”högutbildade” menar vi de personer som har uppgett att de har studerat upp till två år eller längre än två år på eftergymnasial nivå, samt forskare. Jämförelser med de som är högutbildade bland övriga personer som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen har räknats på samma vis.”

    Det är alltså inte samma definition av högutbildade som vi vanligtvis använder, utan även en 6 månaders YH-utbildning i kakelsättning gör att man är ”högutbildad” enligt deras definition. Om man jämför med SCB:s statistik för högutbildade så är 26% av sveriges befolkning mellan 25-64 år högutbildade, och då är det alltså minst 3 års eftergymnasial utbildning som menas.

    Tinos länk bemöter just din SvT-länk. Enligt SCB:s definition är ca 10% av flyktingarna från Syrien högutbildade (enligt självrapporterade siffror).

    Att syrier skulle vara ha högre andel högutbildade än andra länder i mellanöstern bestrider jag inte, det var därför jag skrev i mitt första inlägg att det beror på vad man jämför med. Precis som också din länk från landguiden säger att deras läs- och skrivkunnighet är ”jämförelsevis hög”. Jämfört med den svenska befolkningen är de inte högutbildade i någon större utsträckning. Sen är det väl lite konstigt att jämföra med de som är inskrivna på arbetsförmedlingen, det är ju just de som inte har jobb, och knappast de som vi ska jämföra med för att se om det finns kompetens som vi behöver på arbetsmarknaden. Mer relevant hade varit att jämföra med utbildningsnivån på svensk arbetsmarknad.

    Gilla

   • Tyvärr används Tinos betraktelser i många sammanhang av de som vill bekräfta sin känsla, åt båda håll. Tino håller sig för det mesta till statistik och den kan tyvärr vara obekväm ibland. Värt att notera att han själv är från Iran och är invandrare, så jag skulle tycka det vore besynnerligt om han var rasist. Men vad vet jag.

    Det är inte smart att blunda åt något håll och försöka bekräfta ens teorier, det spär på ”JAG ÄR INTE RASIST FÖR ATT:” Det finns ibland poänger i en sansad debatt från båda sidor. Jag tror inte för mitt liv att Sverige kan rädda hela världen, visst kan vi göra en del. Att tro att det inte har ett pris är naivt att säga emot, jag är beredd att betala priset för att jag anser att jag/vi har råd att dela med oss av den välfärd som vi lever i. Men det finns en gräns även för de flesta av oss. En är inte rasist, vill en säga då. Så varför vinner denna text en så stor spridning? Jag tror att det är för att de som sprider den inte ser verkligheten för vad den är och i detta folk vill bekräfta sin upplevelse, vilket är i grunden oro. Tyvärr gäller det åt båda håll. De som förespråkar fri invandring och obegränsade resurser gör fel de med, här tycker jag att Tino gör en insats som håller sig till fakta och statistik. Möjligt tråkigt och omänskligt, men det är en del av vårt system att grunda beslut efter vad vi känner till om den verklighet vi lever i och i detta kompromissa mellan alla olika intressen, för det är inte bara flyktingars intressen som kan vara de allenarådande i ett sammhälle. Vi ska hjälpa till tycker jag men låt oss inte blunda för konsekvenserna och hantera konsekvenserna så gott vi kan.

    Gilla

  • Om du anklagar andra för att inte hålla sig till fakta och inte felargumentation, så vore det klädsamt om även du gjorde det.

   Bara för att Tino är invandrare och iranier så gör det inte honom immun mot rasism. Så det är ett felargument…

   Nej, Tino gör även han tolkningar av statistiken som inte helt utan möjlighet att argumentera mot. Ja, ja tycker han har en aggenda. Men ja, du har rätt i att det kan vara intressant att läsa honom trots detta.

   Gillad av 1 person

   • Därav kommentaren ”Vad vet jag” med detta menar jag att han kan vara det, jag vet inte. Finner det möjigt besynnerligt om han är det. Men jag har inte nog på fötterna att avgöra detta. Så jag håller med dig här.

    Jo han gör tolkningar, därav ”Tino håller sig för det MESTA till statistik” Så jag håller med dig där med.

    Gilla

  • Hej Thomas.
   Bara för att svenskar är högutbildade betyder det inte att vi är det inom områdena som behöver högutbildade personer.
   Sverige behöver högutbildade personer inom dessa områden, eftersom att vi inte täcker dessa själva.

   Istället för att kalla texten för ogrundat skräp föreslår jag att du läser det som verkligen står i den – att det råder kompetensbrist. Det är ingen jämförelse mellan utbildningsnivåer.

   Gilla

 10. Kloka ord. Den som har skrivit ”HAR TRÖTTNAT PÅ ATT BLI KALLAD RASIST” insinuerar motsatsen till hennes påstående. Hon säger det inte rakt ut, utan den som läser får känslan av att det finns ett dolit etablissemang som tycker annat.

  Lite som reklamen Fulöl från Spendrups med Robert Gustavsson, de menar på att deras öl inte har några tillsatser – bara öl. Men grejen är att inga andra tillverkare har det heller! Genom att säga att en själv inte har det så får vi en känsla att andra tillverkare har det. Genialiskt, men fult!

  Gillad av 1 person

 11. Jag har delat med denna kommentaren:

  Jag tycker det var ett klart fall av vi och dom resonemang. Behöver man skriva jag är inte rasist, då har man redan där insett att man har fel. Jag har en massa åsikter om saker och kan uttrycka mina åsikter utan att skriva jag är inte rasist.
  När det gäller flyktingar har vi en skyldighet att bevilja asyl, vi har förpliktat oss mot andra länder att göra det. Nu råkar flyktingarna vara muslimer och då hävdar man att det skulle bli problem. Problem för att de har rätt att utöva sin religion. Religionsfrihet gäller alla religioner.
  För att alla dessa korkade påstående skall gälla måste vi sluta med religionsfrihet, säga upp ett flertal internationella avtal. Beroende av en åsikt att de som kommer är för annorlunda och inte passar in. Man sorterar bort dem beroende av etnicitet och religion. Det är rasism att göra det.
  Den som delar detta är RASIST utan någon som helst tvekan.

  Gillad av 1 person

 12. Mina vuxna barn, som är kring 30, hade skolavslutning i kyrkan, min tioåring inte, själv har jag aldrig haft det, och jag fattar inte vad kyrkan och skolan ska kopplas ihop vid avslutning. Kort sagt, jag är varken ateist eller troende men vill inte blanda ihop skola och kyrka.
  Sen detta med halalslakt, är fd bonnkärring och om vi bortser från ev böner mm så är sättet att slakta exakt det vi gjorde vid hemslakt. Så hur det kan vara så laddat övergår mitt förstånd. Föredrar folk slakteriernas (de stora) sätt att hantera kött?
  Känns som ”inte-rasistens” alla argument baseras på okunskap och det är riktigt, riktigt läskigt. Och kunskap verkar inte vara något vederbörande är intresserad av att ha.

  Gillad av 3 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s