Näthetsen vet inga gränser

Ett dubbelmord inträffar. En tragisk händelse på alla vis. En mor och hennes son mister livet i ett vansinnesdåd inne på en IKEA-affär. Vi får veta att mördarna är asylsökanden från Eritrea. Då sätter drevet igång å det grövsta. Och inte bara av SD-svansen som hänger på Flashback, även Björn Söder, Sveriges riksdags andre vice talman, skriver på sin Facebooksida att det är förskräckligt och skyller mordet på… Reinfeldt!

Björn Söder 2015

Och efter kritiken han, naturligtvis, får skriver han såhär:
Björn Söder 2015 - 2

Kommentarerna till de här inläggen modereras av Björn Söder och han tar bort kommentarer som inte passar hans inställning. Alltså sådana kommentarer som så kallade PK-människor skriver.

Nej, jag har inte personligen gått in på Flashback för att läsa vad som skrivs där. Det suger för mycket energi av mig att läsa sådan skit för att jag ska tycka att det är värt det. Däremot känner jag personer som gjort det och de var alldeles bedrövade. Expressen skriver artikeln Näthetsen efter tragedin i Västerås, där en del Flashbackkommentarer återskrivs.

Som jag skrev i mitt inlägg igår – Uppföljning av text: Rasistiska sajter du inte vill råka dela – väljer de rasistiska ”nyhetssajterna” vinkeln att mördarna är asylsökanden från Eritrea. Vilda spekulationer pågår kring om det var terrordåd – det måste det ju rimligen vara eftersom dådet skedde inne på IKEA och inte utanför där tiggare sitter, låter logiken. De här spekulationerna blir också till ”nyheter” på de rasistiska ”nyhetssajterna”. Faktakoll? Nej, sånt är för farligt för den som vill driva propaganda. Då skulle ju tesen inte hålla!

Ofta skriver de här personerna som hetsar formuleringarna ”troligen” och ”med stor sannolikhet” väldigt ofta. Jag antar att det är för att de vilda spekulationerna ska blir mer trovärdiga så, men vi vet ju alla att det handlar om att vilja skapa hets på grunder som inte finns. Så som den här gruppen människosr som skriver på Flashback och kommenterar på de rasistiska ”nyhetssajterna” gör. Exempel på sådan kommentar här:

”Med stor sannolikhet mördade denna psykopat mamman och sonen för att få stanna i Sverige. Mördaren hade troligtvis planerat detta. Nu kommer han, troligtvis, att dömas till rättspsykiatrisk vård. Här kommer han att få det bra. God mat, terapi, psykologer och psykpersonal som kommer att göra sitt bästa för att han ska få en riktigt bra semester på något av våra institutioner/semesterhem”

Den här gruppen människor litar inte på traditionella, så kallade PK-media, eftersom de ”mörkar sanningen”. Det vill säga att traditionella media väldigt ofta tar fasta på de pressetiska reglerna och då särskilt punkt 10:

10. Framhäv inte berörda personers etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuell läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande.

KIT har skrivit en bra text om det här – Därför har vi ett pressetisskt system och därför ska du vara glad för det. DI Digital har också skrivit om det här: Låt inte nätets hatmobbar forma pressetiken.

Läs även Lars Lindströms krönika Det är då som det stora rashatet rullar in. Oisín Cantwell på Aftonbladet har skrivit texten Aftonbladet har gjort något extremt ovanligt. Mycket intressant läsning om alla tips deras nyhetsredaktion får från de så kallade ”sanningssägarna”. UPPDATERAR med Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordströms text Ryktesspridningen är skrämmande. Mycket läsvärd text.

Åter till Björn Söder som jag började det här inlägget med. Vad var det han skrev i juli 2011 efter Utöyamassakern? Jag skrollade ner på hans sida på Facebook och hittade det här.

Björn Söder 2011

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s