Hagamannen kommer till Umeå

Idag kom beslutet från Umeå Tingsrätt om att Niklas Lindgren, Hagamannen, kommer att få vistas i Umeå med omnejd under sin villkorliga frigivning. Tidigare har Övervakningsnämnden slagit fast att han skulle få en geografisk begränsning – hotbilden mot honom förmodas vara stor.

Jag har tidigare skrivit om mina tankar kring frigivningen, jag har förstått att jag inte är ensamen om att tänka att det borde kunna finnas synnerliga skäl till frigivning enligt 2/3-regeln i det här fallet. Kriminalvården anser att han är så pass farlig att han inte beviljats permission utan bevakning. Han har diagnostiseras med en sadistisk personlighet och personlighetsstörning. Han förstår inte vidden av det han utsatt oss Umeåbor för, för honom är det viktigt att komma till Umeå.

Läs mer här:

På twitter lät det ungefär såhär när beslutet kom:

Manifestation i Umeå

Den 28 juli, samma dag Niklas Lindgren släpps fri, kommer det att hållas en manifestation på Rådhustorget i Umeå kl 12-15. I evenemanget som skapats på Facebook står det så här:

Den 28 juli släpps Hagamannen ur fängelset. Samma dag arrangerar vi en manifestation mot mäns våld och sexuella övergrepp mot kvinnor. Vi som står bakom initiativet agerar som privatpersoner och manifestationen är partipolitiskt obunden.

Hagamannen utförde under åren 1998-2005 en rad våldtäkter, våldtäktsförsök och överfall mot kvinnor i Umeå. Han dömdes till 14 års fängelse för sex brutala brott.. Övergreppen skapade skräck och rädsla och gjorde en hel stad otrygg. Kvinnor varnades för att gå hem ensamma på kvällar och nätter. Män bytte sida på gatan för att markera att de inte förföljde kvinnor. Det var en rädsla som lamslog staden, och präglade oss alla.

Bara i fjol gjordes 13 630 anmälningar om misshandel i nära relationer i Sverige. I snitt dödas 20 kvinnor per år av en närstående. I fjol dömdes 320 män för våldtäkt mot kvinnor och barn. Antalet som dömdes för sexuellt utnyttjande och sexuellt ofredande är långt större. Men verkligheten är värre än vad antalet anmälningar och domar visar. Överfallsvåldtäkter och okända gärningsmän tillhör undantagen, oftast är förövaren en man som är välkänd för den som drabbas. Det våld och sexuella övergrepp som kvinnor utsätts för pågår varje dag, mitt ibland oss.

Vi som tagit detta initiativ vill understryka följande: Manifestationen äger rum den dag Hagamannen friges. Vi vet att umeborna aldrig mer vill känna den otrygghet som rådde under åren 1998-2005. Den här manifestationen riktar sig mot det våld och de sexuella övergrepp som drabbar kvinnor över hela Sverige, varje dag.

Idag handlar inte om att ropa hatiska paroller oavsett vad vi känner mot förövare. Idag, den 28 juli, är tanken att hålla en allvarlig manifestation som avslutas med en tyst stund – för att minnas och hedra offren och om att vi gemensamt ska hitta en väg framåt för att mäns våld och sexuella övergrepp mot kvinnor ska upphöra.

Alla som delar vår inriktning är välkomna.

Läs mina tidigare inlägg om det här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s