Om mäns våld mot kvinnor och hämndporr

Sofia gruppvåldtogs strax före studenten. Två år senare hamnade övergreppet på Youtube.
– Filmerna var nästan värre än våldtäkten, säger Sofia, 26.

Det här är ingressen på en artikel i DN idag. Det var hennes dåvarande pojkvän som initierade gruppvåldtäkten och trots att det gått 7 år har han makt över henne. Hon byter ständigt telefonnummer, men vill inte skriva sig på den adress hon bor på. Han skickar fortfarande sms med jämna och ojämna mellanrum.

Digitala övergrepp är något som ökar explosionsartat, skriver DN i en annan artikel idag.

– Vi baxnar inför ökningen. De här männen kommer in i tonårstjejernas liv via mobiler och webbkameror. Tekniken har gjort det möjligt och jag kan inte se något skäl till att det kommer att minska, säger Lars Andersson, gruppchef vid sektionen för grova brott vid Citypolisen.

Hämndporr har kommit att bli ett begrepp som innebär att en person delar och sprider bilder på en annan person utan dennes samtycke, inte sällan på grund av att ett förhållande har tagit slut. Konsekvenserna av det här är naturligtvis oerhörda. I Sverige finns inte någon lagstiftning mot det, rubriceringarna kan istället handla om upphovsrätt eller förtal. Men inte som sexualbrott.

– Som det ser ut idag är hämndporr inget sexbrott. Lagstiftningen fångar inte den sexuella kränkningen i brottet och gör att även vid dom värderas just det för lågt. Här krävs det precis som skett i andra länder ett initiativ av lagstiftarna, säger juridikproffessorn Mårten Schultz till Politism i en artikel om det här.

Hon tog makten över sin kropp efter hämndporr

En som varit utsatt för det här är Emma Holten som fått sina konton med e-post och Facebook hackade och någon sett bilder på en lättklädd ung Emma och sedan spridit dem på olika sajter. Hon har valt att ta tillbaka makten över sin kropp genom att själv publicera egna fotografier på sig själv tagna av fotografen Cecilie Bødker. Hör henne berätta sin historia i klippet här:

(Det här är mitt inlägg #88 på den 87:e dagen i bloggutmaningen #blogg100)

1 tanke på “Om mäns våld mot kvinnor och hämndporr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s