Skönhetsprodukter och miljön

Igår såg jag ett inlägg på Facebook där det stod såhär:

Mikroskopiska plastpartiklar i skönhetsprodukter – onödigt ont! I förra veckan hade jag Tore Ander som PRAO hos mig. Han fick undersöka hur mycket plastpartiklar det fanns i en scrubkräm  Neutrogena. Han fann drygt 8000 halvmillimeterstora blå sfäriska polyetylenpartiklar i en tub. Dessa partiklar sköljs ut i avloppet, reningsverken kan inte rena bort dem, så de hamnar i våra vattendrag. Där fungerar de som magneter för miljögifter som fastnar på partiklarna. De riskerar sen att hamna i plankton och fisk. Koncentrationerna av miljögifter på dessa partiklar kan vara upp till en miljon gånger högre än i det omgivande vattnet. Plastpartiklarna har en nedbrytningstid på flera hundra år. De försvinner inte. I vissa stater i USA förbjuder man nu dessa plastpartiklar i skönhetsprodukter. Vad kan du göra? Köp inga skönhetsprodukter som innehåller polyethylene! Kolla innehållsförteckningen innan du handlar.

Det här är inte alls bra. Vi har ett jordklot att ta hand om, men vi gör det inte särskilt bra alls. Jag googlade lite och hittade ett pressmeddelande från 2013 från Havs- och vattenmyndigheten där de också skriver om det här, men då att ett av företagen som gör skönhetsprodukter skulle ta bort plastartiklarna. Ur pressmeddelandet:

– Enligt EU:s havsmiljödirektiv ska alla Europas hav ha uppnått god miljöstatus 2020. En viktig del i det arbetet är att minska och få bort marint skräp. För att nå det målet måste alla – myndigheter, företag och privatpersoner – hjälpas åt. Därför är Unilevers beslut väldigt viktigt, säger Johanna Eriksson, utredare på enheten för hållbart nyttjande och maritima frågor på HaV.

Men 2015 finns det alltså företag som struntar i det här.

Gör egna produkter!

Det är enkelt att göra egna skrubbar, masker och annat. Mycket av det vi har i våra skafferier funkar alldeles utmärkt. Och är mycket bättre för miljön! Jag har hittat flera bra tips på ansiktsmask.se. Kolla in ni med! Jag brukar blanda olivolja med socker och honung för ansiktsskrubb och kaffesump med lite olivolja som skrubb till kroppen. Det fungerar riktigt bra!

Skafferi-skönhet

(Det här är mitt inlägg #70 på den 68:e dagen i bloggutmaningen #blogg100)

Annonser

One thought on “Skönhetsprodukter och miljön

  1. Ping: Nio veckor dagligt bloggande | Erikas tankar om saker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s