Hjälp till i kampanjen #FriaErik!

För lite drygt en månad sedan rapporterades det en hel del om hur Umeå kommun kräver ett skadestånd på närmare en halv miljon kronor av 17-årige Erik, som är dömd för dataintrång på kommunens servrar. Det är något han erkänt och också har tagit sitt straff för. Det går att ha åsikter om hans agerande när han hackade sig in på kommunens dataservrar, det är inte det det handlar om. Det är det här skadeståndet som är ifrågasatt av väldigt många.

Jag har så svårt att förstå Umeå kommuns sätt att agera, skadeståndet vill de ha eftersom de fick merarbete med att byta ut lösenord och täppa till de luckor som de fått reda på. Av Erik. Jag anser att det gått prestige i den här frågan. Goliat mot David. En stor maktfaktor mot en kille på 17 år.

Det är inte klart än när det här skadeståndsmålet ska upp i rätten, men som det verkar vill inte Umeå kommun göra upp det här utanför rättssalen. Eriks föräldrar har försökt prata med politiker och tjänstemän, men inte lyckats komma till rätta med det här än. Erik själv är utmattad av stress och fått diagnosen posttraumatiskt stressyndrom.

Insamling

För att kunna ta fram material till en manifestation i kampanjen #FriaErik har det nu startats en insamling för att kunna trycka upp affischer, knappar och tröjor. Vill du vara med att bidra? Läs här hur du ska bära dig åt. Hur pengarna som samlas in kommer det att vara full transparens om.  Gå också gärna med i gruppen på Facebook där det här fallet diskuteras.

Läs gärna det jag skrivit tidigare om det här fallet

(Det här är mitt inlägg #64 på den 62:a dagen i bloggutmaningen #blogg100)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s