Att lära sig fotografera

Jag gillar att fotografera och håller på att lära mig att göra det manuellt. I höstas gick jag en fotokurs och den var okej. Som jag tidigare skrivit har jag hittat en grupp på Facebook som heter Fotouppdraget. Varje vecka lägger de ut ett nytt uppdrag och talar om vad vi ska tänka på för att klara det. Väldigt roligt! Just nu är uppdraget att ta bilder i ”svårt ljus”.

Nu har jag precis hittat inställningarna för exponeringskompensation i min kamera och har grejat lite med det. Första bilden är utan någon exponeringskompensation. Inställningarna i kameran var: ISO 200, f4, 1/125 (och ingen skärpa)

DSC_0001

Bild 2 har jag kompenserat med +1 och då ville kameran att jag skulle ändra slutartiden till 1/60. Jag undrar om jag ska ändra tiden eller inte. Nu blev bakgrunden helt utfrätt.

DSC_0002

Bild 3: Jag drog ner kompensationen till +0,7, samma bländare och slutartid som ovan.

DSC_0004

Bild 4: Drog ner kompensationen till +0,3, och slutartiden ville kameran ha på 1/125 igen.

DSC_0005

 

Nu undrar jag hur jag ska använda mig av inställningarna. Om jag exponeringskompenserar, ska slutartiden stå kvar på den tid som kameran ville ha vid ingen kompensation, eller ska jag ändra den?

Det är mycket att tänka på vid fotografering! Men det är roligt att lära sig och det är fantastiskt kul att ta bra bilder!

(Det här är inlägg 35/100 i bloggutmaningen #blogg100)

2 tankar på “Att lära sig fotografera

  1. Jag skulle låta slutartiden stå kvar på samma läge, annars finns risken att effekten av exponeringskompensationen uteblir (att namn vill ha ljusare eller mörkare bilder). Istället för att använda exponeringskompensationen kan man ställa in kameran på manuellt läge och prova sig fram med olika inställningar på bländare och slutare.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s