Blev du lurad idag?

1 april är en skämtens dag! Vissa är duktigare än andra på att göra genomtänkta skämt, det konstaterar jag efter att ha gått igenom aprilskämten anno 2015. Jag har också lagt märke till att våra medier inte låter skämten ligga så länge innan de själva avslöjar vad som var deras skämt. Redan tidigt i morse, innan jag åkte till jobbet, hade DN.se en lista över andra tidningars skämt. Varför?

Västerbottens lokala medier

Jag är besviken på våra lokala medier i Västerbotten. Ett av de jag tycker sämst om är Västerbottens Kurirens skämt som handlar om att kommunen ska ta ut avgifter för barn som vill leka på kommunala lekplatser. Det som förgyllde skämtet var dock kommentarerna!

Skärmdump kommentarsfält i VK VK-kommentar 2

Men P4 Västerbotten var absolut sämst bland Västerbottensmedierna. Där drog man in Obama i hockeyslutspelet och påstår att USA:s president håller på Linköping och inte Skellefteå… Suck. Det kändes krystat, måste jag säga.

SVT Västerbottensnytt rapporterade i morse om att förseglade pilsnserbuteljer har börjat komma upp i en bäck och att man tror att ölen kommer från en lönnkrog på 1800-talet.

I Skellefteå har den så kallade Centrumbron varit aktuell under lång tid och förra året var det en folkomröstning om den skulle byggas eller inte och nej-sidan vann den omröstningen. I morse kunde Norran skriva att kommunen nu hittat en lösning på problemet – man byter bara namn på Parkbron så får Skellefteå sin Centrumbro.

Västerbottens Folkblad var dock mycket bättre! Med tanke på alla överklagningar, från fram för allt ornitologer, som är brukligt i Umeå då det ska byggas något skrev de något som inte skulle kunna vara helt osannolikt: att bygget av IKEA skulle försenas ytterligare ett år på grund av den mycket ovanliga järnsparven har byggt bo på byggplatsen.

EDIT!

Det aprilskämt som genom tiderna varit det roligaste är det här – och det är från Västerbottens Kuriren för ett par år sedan, minns inte vilket år dock. Vi i Västerbotten kan när vi vill! Det var bara tråkigt att det inte blev så bra i år. Utöver Folkbladet som jag redan har berömt 🙂

Övriga Sverige

Arbetarbladet skrev i morse om den mycket aktiva twittraren och moderate politikern Lars Beckman kommer ut som ett konstprojekt. ”Jag är egentligen mörkröd”, säger han till tidningen. Mycket bra skämt! Uppdaterar här med Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordströms text om bakgrunden till skämtet.

Internetleverantören Bahnhof skickade ut en annons där de söker folk till ”Trollfabriken” som de tänker starta. Faktum är att då jag för några år sedan läste trilogin ”Gejm”, ”Buzz” och ”Bubble” tänkte jag precis så! Att det finns Trollfabriken AB, att man inte kan lita på nån. Annonsen Bahnhof gick ut med idag tycker jag var väldigt rolig. Kanske årets bästa aprilskämt?

Gaffa skrev att gruppen Kent köper upp Spotify för en summa om 40 tusen miljarder kronor, och gör så en passning till den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Margareta Sandstedt som räknade lite fel i ett inlägg i riksdagen för några år sedan.

I Göteborg kommer man om ett par veckor att använda trängselskattkamerorna även till att ta fast fartsyndare, skriver Göteborgs-Posten.

Tradera inför alkolås med motiveringen om att ”vi vill inte att våra medlemmar ska ångra sig dagen därpå” och här skriver de om hur det ska gå till att aktivera alkolåset.

Google brukar vara finurliga, i år svängde de på URL-adressen och då kom den här bilden upp. Nja, de har varit bättre andra år kan jag tycka.

Skärmdump på spegelvänt Google

Har du blivit lurad idag? Har jag missat något riktigt bra? Vad tycker du om aprilskämt som fenomen? Lämna gärna en kommentar!

Här kan du läsa om aprilskämtets historia.

Källkritik

Skärmdump från twitter med texten: 1 april, enda dagen folk är (vad som kan liknas vid) källkritiska.

Alla andra dagar på året delas artiklar friskt i sociala medier och mycket som är skrönor eller satir tas som sanningar. Källkritiken brister hos många av oss och jag tycker att Viralgranskaren gör ett mycket bra jobb för att lära oss att vara källkritiska. Vi vill inte känna oss dumma den 1 april, men det verkar vara helt okej alla andra dagar på året.

(Det här är mitt 33:e inlägg i bloggutmaningen #blogg100)

2 tankar på “Blev du lurad idag?

  1. Pingback: Femte veckan med #blogg100 | Erikas tankar om saker

  2. Pingback: Glad Påsk! | Erikas tankar om saker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s