Umeå kommun anmäld till DI och JO

Häromdagen skrev jag om att en 17-årig kille begärs på ett skadestånd till Umeå kommun, efter det att han hackat sig in i deras IT-system. Pojken har erkänt och är dömd för dataintrång och det är inga konstigheter med det alls. Vad som däremot är konstigt är att kommunen nu har begärt närmare en halv miljon kronor i skadestånd för de ”skador han skapat”. Vilka skadorna är har Umeå kommun inte kunnat redovisa, annat än att de har behövt byta ut ett stort antal lösenord och att säkerställa IT-miljön. Den IT-miljö de anser vara säker och som bevis för det lägger de fram att de upptäckt en person som nu också är dömd för intrång. För det kräver de en kille på 17 år närmare en halv miljon kronor.

Kommunens kommunikation

Den här sidan är lite vansklig att länka till, eftersom informationen på den har ändrats minst tre gånger hittills, men det är där de försöker förklara sin syn på saken. Även sättet som de först skrev på den sidan har kritiserats eftersom de 1) där påstod att han ”olovligen tagit” ett cerifikat, något han inte varit vare sig anmäld eller dömd för, och 2) för att ingen stod som ansvarig för budskapet i texten. Umeå kommuns IT-chef sa i P4 Västerbotten idag att de skulle lägga upp en FAQ-tråd i det här ämnet, men den tråden har jag inte än hittat. Kanske är det den sidan som är den de kallar för FAQ?

Umeå kommun anmäld till DI och JO

Stödet för 17-åringen är massivt. Gruppen Umeå kommuns IT-avdelning vs Erik Sundqvist på Facebook ökar stadigt i medlemsantal och idag har även några personer i gruppen också anmält Umeå kommun till både Datainspektionen, på grund av dålig IT-säkerhet, och Justitieombudsmannen, på grund av hur de anser att Umeå kommun hanterar det här ärendet.

Erbjuds jobb

Nu har 17-åringen erbjudits jobb i Stockholm, jobb på IT-företag och med säkerhetssystem som arbetsuppgifter. Till att börja med på deltid, han går fortfarande gymnasiet, men till sommaren kan han erbjudas en heltidstjänst.

Dyrare att hacka Umeå kommun än NASA

Minns ni killen som i mitten av 90-talet hackade in sig i NASA:s datasystem? Här kan ni höra en del av hans berättelse och även vad han tycker om Umeå kommuns hantering av det aktuella fallet. Han dömdes till villkorlig dom och böter. Och ja – han har lite svårt att resa in i USA.

 

(Det här är inlägg 25/100 i bloggutmaningen #blogg100)

6 tankar på “Umeå kommun anmäld till DI och JO

  1. Pingback: Hjälp till i kampanjen #FriaErik! | Erikas tankar om saker

  2. Pingback: Fjärde veckan i #blogg100 avklarad! | Erikas tankar om saker

  3. Pingback: #FriaErik – en story, en sajt, en kampanj | Erikas tankar om saker

  4. Pingback: Lite ingenting och lite dataintrångsaffären | Erikas tankar om saker

  5. Tack, intressant att följa detta ”ärende”. Håller tummarna att Umeå kommun får en insikt i att det sätt de nu verkar vara inne på inte är ett hållbart sätt att agera på.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s