Norrsken och solförmörkelse samma vecka!

I går kväll lyckades jag av en slump hitta den här artikeln om norrsken och att det den här veckan kommer vara väldigt mycket aktivitet. Norrsken har jag inte sett på 12-13 år, trots att jag bor i Umeå! När jag bodde utanför stan såg vi från TV-soffan när det var och gick ut på gården, men inte sedan jag flyttade in  till stan Jag har missat alla som varit, norrsken har jag fått se på bilder på Facebook när andra har tagit bilder. Jag har till och med laddat ner appen Aurora Forecast, ändå har jag inte kunnat pricka i ett enda!

Norrsken

Ekorrsele igår. FOTO: Donald Eriksson, Aurora Borealis Adventures

Igår spanade jag. Och JO! Där var det! Jag försökte fippla med kameran och förstå hur självutlösaren funkar, men fick inte till det. Jag släppte kameran tillslut och bara njöt. Det var riktigt stort, det kom och det gick. Rakt fram dansade det gröna ljuset och ovanför den dansen så var ett annat sken som betedde sig annorlunda. Riktigt mäktigt! Ikväll ska jag spana igen! Och nästa kväll också! Jag ska hämta upp de 12-13 norrskensfattiga år jag har bakom mig! Västerbottens Kuriren har skrivit om gårdagens skådespel här.

Häftigt var också att folk söderut fick se! På twitter fick jag rapporter om starka norrsken även i Stockholm, Uppsala och andra ställen. Jag har samlat några tweets i Storify här. Hörde på nyheterna i morse att man kunde se det ända ner i Paris!

Här förklarar TV4:s meteorolog vad norrsken egentligen är och varför det kan vara så många olika färger.

Bästa solförmörkelsen på år och dar!

Det är mycket som händer på himlen nu, det räcker inte med norrskenet, som ska hålla på flera kvällar, på fredag kommer det också att vara solförmörkelse. Den bästa på år och dar, enligt en artikel i Aftonbladet. Nu kommer vi i Umeå kanske inte uppleva den så jättemycket, men lite kommer vi nog att märka. En sommardag var jag med om det här och då blev det riktigt kallt under tiden solen var täckt av månen. Mörkt blev det dock inte.

Man måste kolla noggrant om man ska märka någonting över huvud taget.
– Går man på gatan utan att veta om att det är solförmörkelse så tror jag inte att man kommer tänka på det, säger Samuell Regandell i artikeln i Aftonbladet.

Här kan man läsa mer om hur den kommer att synas på olika orter i landet, klicka på din ort för att se vad som gäller. Umevatoriet bjuder in på fika och där kan man titta i deras speciella solkikare – den som är ledig rekommenderar jag att gå dit (länken verkar inte funka för mig, kanske för andra?). Och är det mulet, eller är man fast på jobbet, kan man titta här.

(Det här är inlägg 18/100 i bloggutmaningen #blogg100)

Annonser

2 tankar om “Norrsken och solförmörkelse samma vecka!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s