Jag och min hypotyreos

För tre år sedan gick jag till doktorn för att jag var så trött. Utmattad. Slutkörd, var jag. Jag visste att det var det, läkaren ville dock ta och kolla hur det var ställt med sköldkörteln, det gör man tydligen då folk söker för trötthet. Det konstaterades att utöver att jag faktiskt var utmattad så hade jag även utvecklat hypotyreos. Jag fattade ingenting alls, det innebär alltså att jag har för låg ämnesomsättning. Vikten har jag aldrig haft problem med, tröttheten och koncentrationssvårigheterna gick att förklara på många andra sätt, ingenting utöver blodprovet sa att jag skulle ha den här sjukdomen. Utmattningen kommer jag nog att skriva mer om i ett senare inlägg (jag fick hjälp och blev friskförklarad från den), det här inlägget vill jag ägna åt sköldkörteln.

Var 6:e-10:e vecka lämnar jag blodprov för att se hur mina värden ser ut i förhållande till den dos Levaxin jag äter. Det är ganska precis tre år sedan hypotyreosen upptäcktes, men än är min dos inteMedicinburkar och dosett rätt inställd! Jag har bara en enda gång efter att jag lämnat blodprov kunnat fortsätta med samma dos Levaxin. Annars har den höjts och den har sänkts. Länge var jag undermedicinerad, sedan var jag övermedicinerad, ett tag var jag rätt okej medicinerad men efter nästa blodprov var jag undermedicinerad igen och nu sist var jag övermedicinerad igen. Nu provar jag att äta 150 mikrogram var tredje dag, de andra dagarna 125 mikrogram. Dosett med lappar i facken är ett måste för att jag ska kunna hålla reda på tabletterna.

Jag vet inte om det är det här som gör att jag aldrig riktigt känner mig pigg eller om min trötthet beror på något annat. Men jag hoppas att jag en dag kommer vara rätt inställd på mitt Levaxin och att jag kommer att kunna känna mig pigg en vacker dag…

(Det här är inlägg 16/100 i bloggutmaningen #blogg100)

2 tankar på “Jag och min hypotyreos

  1. Intressant att du skriver om det, säkert många som har problem med levaxininställning och även tiden innan för att få en läkare att tro på sig.
    Jag har haft hypotyeros sedan 2006, tog något år att ställa in rätt dos men då var jag gravid också ett tag. Äter 125mg nu sedan 2009/2010 kanske…

    Gilla

    • Jag tycker att det är lite knepigt att det ska vara så svårt att ställa in rätt nivå. Kanske är det min sköldkörtel det är fel på? Att den ballat ur helt? Funderar på att be om remiss till en endokrinolog.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s