Om kepsar och skolvärlden

Kepsar

En sak som jag funderat mycket på är det här med att det på många skolor inte är tillåtet för ungdomar att bära keps i skolan. Jag kan inte förstå att vuxna människor väljer att ta just den striden med ungdomarna! Vad jag vet finns ingen forskning som säger att kepsar på huvuden gör att inlärningen blir sämre. Däremot störs inlärningen av onödiga konflikter. De kepsargument jag har hört av lärare är:

  • Det är ett ytterplagg och det har man på sig utomhus
  • Här har vi inte keps på oss. Det finns klädkoder överallt
  • Ungdomar gömmer sig bakom skärmarna
  • Eeeh…. För att du inte får! För att jag är vuxen och du barn. Du ska lyssna på mig!

Ja, ungefär så. Några starkare argument än så har jag inte hört och med de här argumenten ska man då alltså strida med ungdomar, som redan innan de här bråken genomlider sin tonårsperiod. Jag ska bemöta argumenten här.

Argumentet ”ytterplagg”

Keps är för många en accessoar, den utgör en stil. Precis som tröjor, byxor, kjolar, väskor, örhängen, scarfs och annat gör. Det blir inga strider om sånt, men kepsar ska man bråka om. Jag tänker att den energin som läggs på det här skulle man istället kunna lägga på att ge bra undervisning så att eleverna får godkända betyg. Det finns så många andra strider man kan ägna sig åt, exempelvis att läxan inte är gjord, sen ankomst, skolk eller mobbning.

Ingen kan faktiskt bestämma om du ska ha blå eller gröna byxor på dig. Inte heller bestämma vilken stil du ska hålla dig till. Om en elev skulle säga till en lärare att eleven inte kan ta till sig undervisningen för att läraren har fel frisyr skulle det ta hus i helvete. Det här med keps är precis samma sak, anser jag.

Argumentet ”klädkod”

Vi har inte skoluniform i Sverige. Jag vet inte vad det är för klädkod som finns i skolan. Alla elever och lärare får klä sig som de vill.

Argumentet ”gömmer sig bakom skärmen”

Ja, det kanske är så! Det finns de som inte klarar av att ha ögonkontakt, som av olika anledningar behöver skärma av sig för att kunna koncentrera sig. Det finns de som mår bättre så, de kanske har ett funktionshinder som gör att de faktiskt behöver skärma sig. Ska de elverna tvingas till något som de mår dåligt av? Nej, jag tycker inte det.

——

Micke Gunnarsson har skrivit om det här på ett väldigt bra sätt, tycker jag. Läs ”Fan, det handlar ju inte om kepsen!” och ”Rör inte min keps, du får en egen”.

(Det här är inlägg 7/100 i bloggutmaningen #blogg100)

6 tankar på “Om kepsar och skolvärlden

  1. Pingback: 101 inlägg på 100 dagar. #Blogg100 slutar idag. | Erikas tankar om saker

  2. Pingback: Halvtid | Erikas tankar om saker

  3. Pingback: 3 veckor i #blogg100 | Erikas tankar om saker

  4. Ja du…..en av dessa evinnerliga diskussioner i skolans värld om ett mer eller mindre ”ickeproblem”! Det läggs mkt allt för mkt energi på sånt som bara tar kraft och onödig tid från sånt man verkligen behöver diskutera! Exempelvis pedagogiska frågor eller att förklara för eleverna varför de är i skolan, varför de ska lära sig vissa saker m.m. m.m. …….
    Eftersom jag själv är lärare vet jag hur det har varit genom åren!
    Ibland får man känslan att man tycker det är ”lättare” på ngt sätt att diskutera sånt här för att ”slippa” ta tag i ”de stora” frågorna inom skolans värld.

    Trevlig helg :

    Gilla

Lämna en kommentar